Payson logo
 
stengallerian_logo_transaparent

                         Specifikation: Marmor

Marmor är ett levande material och det kan därför av naturlig anledning variera en del från stenblock till stenblock. Vita ådringar/strimlor, även kallat marmorsocker, är naturliga i stenens struktur. Det kan förekomma små håligheter i ytan i form av millimeterstora gropar eller så kallade luftbubblor. Detta är en del av stenens karaktär och är alltså inget fel.
Kalkspat och sandgrop är två företeelser som är naturliga kännetecken och som innebär att marmorn är äkta. Kalkspat ser ut som krossade kristaller och härstammar från vattenådror i stenen där kalk från vattnet har stelnat. Sandgrop kallas de luftbubblor som uppstår då stenen bildas och som inte har fyllts. Kalkspat och sandgropar är ibland synliga men är alltså naturliga kännetecken för marmor och inget fel. Det är så materialet är. Tänk på innan man köper en möbel i marmor är det viktigt att inte glömma bort att det är ett naturmaterial. Ett naturmaterial är levande på det sätt att ingen möbel blir den andra lik. För många är detta en av anledningarna till att de är intresserade av materialet, medan det för andra kan det komma som en oförväntad och negativ egenskap. Det kan röra sig om skiftningar i både mönster och färgton, och man bör därför aldrig förlita sig helt och hållet på en produktbild då det endast kan ge en uppfattning om dess utseende. Marmor är ett naturmaterial och därför är ingen sten den andra lik - vilket också är en del av charmen med just naturmaterial! Till följd av detta kan det även finnas mindre gropar eller strimmor i stenen. Alla våra produkter är ett naturmaterial, så varje produkt skiljer sig något i färg från de synliga i webbutiken.
Alla våra produkter är originella med olika mönstringar och genomskinliga vener vilket gör att varje bit är unik och vacker.
Natursten är ett material som kan innehålla sprickor, hål och gropar. Inga två bitar av natursten är likadana.
Vi kan inte garantera att de köpta produkterna kommer att vara en exakt matchning som de på bilderna.
Dessa är inte fel och vi kan inte acceptera returer eller göra återbetalning om kunden är missnöjd med produktens färg.

            Varför ska du välja   elektrostatiskt pulverlackerad                    underrede ?

Med Elektrostatisk pulverlackering så spar man på färg och miljö. Att lägga på ett lager av lack är en av många metoder för att skydda olika metallprodukter mot allt för snabb nedbrytning. Håller lång livslängd är ett mycket bra korrosionsskydd och i sin tur väldigt slitstarkt som är mycket tålig mot slag och nötningar.

Lack finns i olika varianter, alla med olika egenskaper emot nötande, elektricitet, temperatur, väder och vind. För att undvika lösningsmedel, som ofta både är hälsovådliga och skadliga för naturen, så har man utvecklat en metod som heter  Elektrostatisk pulverlackering, vilket innebär att man istället för att använda våt lacken sprutar på lack i torr pulverform. 

Hur lägger man på pulverlack?

Precis som vid all lackering så krävs en del förbehandling av ytorna som ska lackeras. Det kan vara grundlig rengöring från olja, oxid, metallflis eller andra rester från framställningen av föremålet. Det kan också behövas slipning eller blästring för att bereda ytan för lacken. 

Pulverlackering läggs på genom en process där pulvret görs statiskt med hjälp av en elektrisk laddning, och därigenom fastnar pulverpartiklarna på föremålet när de sprutas på med hjälp av tryckluft. Efter appliceringen av pulverlacken så måste ytan härdas och det görs genom att utsätta föremålet för hög temperatur en viss tid. 

Efter att det sedan har kallnat av så är pulverlackeringen färdig. Pulvret smälter under härdningsprocessen och på så sätt formar den sammanhängande ytan på föremålet.

Varför pulverlack?

Fördelarna med pulverlack är många. Bland annat så ger denna ytbehandling föremålet en längre livslängd än till exempel elförzinkning eller kromatering. Jämfört med lackering med våt lack så ger pulverformen dessutom en mycket jämnare och finare applicering vid hörn och kanter, oavsett i vilken riktning det har hängt under appliceringen av pulvret. 

Till skillnad från våtlack så blir det väldigt lite spill när man använder pulverlack eftersom det pulver som inte träffar föremålet kan samlas upp och återanvändas. Pulverlack är inte bara känt för sin stora slitstarkhet utan även mångsidighet.

Pulverlacken har också fördelen att den kan blandas med olika komponenter som till exempel gör ytan friktionsfri eller antistatisk. Man kan även lägga på mycket tjockare lager av pulverlack jämfört med våtlack, som genast börjar rinna om den blir för tjock.

Resultatet är i sin tur slitstarkt, man får en jämn och hård lackyta som är mycket tålig mot slag och nötningar. Verkar skyddande mot snabb nedbrytning, håller lång livslängd, är ett
mycket bra korrosionsskydd, har bra vidhäftning och ger en jämn applicering vid hörn och kanter. 
 
Fördelar för miljö och hälsa 

Lackering har alltid varit ett riskfyllt arbete ur både miljö- och hälsosynpunkt. De klassiska lösningsmedlen består vanligtvis av giftiga organiska ämnen, som vid inandning kan orsaka stora besvär, och vid utsläpp i naturen kan göra stor skada på omgivningen. Visst finns det vattenburen lack, men det är inte alltid en passande lösning. 

Pulverlackering blev den revolutionerande lösningen på problemet. Inga lösningsmedel används alls, och nästan inget spill blir det heller med den elektrostatiska appliceringsmetoden och uppsamlingen av det pulver som inte träffar objektet.

Ladda ner monteringsanvisningar till våra soffunderrede